تکنولوژی یا فرآیند BIM

 BIM 

“فرآیندی پیشرفته در رابطه با برنامه ریزی، طراحی، ساخت و مدیریت تسهیلات با استفاده از مدل اطلاعات استاندارد شده با قابلیت خواندن توسط دستگاه ها و برنامه های جدید یا قدیم که در برگیرنده همه اطلاعات مناسب تولید یا گردآوری شده در رابطه با آن تسهیلات در فرمتی قابل استفاده از جانب تمام ذینفعان در سراسر چرخه حیات پروژه می باشد.”

BIM یک روش کار است، مدل‌سازی اطلاعات و مدیریت اطلاعات در یک محیط تیمی است، همه اعضای تیم باید با استانداردهای مشابه دیگری کار کنند. BIM ارزش را از تلاش‌های ترکیبی افراد، فرآیند و فن‌آوری ایجاد می‌کند.

کاربرد BIM

همکاری    :(Collabortion)

مدل های تولید شده در این حیطه باعث همکاری و دقت تیم طراحی و ساخت می­گردد.

هماهنگی سایت :(Site coordination)

با استفاده از ابزارهای موجود در فرآیند BIM می­توان عملیات روزانه در سایت اجرایی پروژه و نیز سناریوهای ممکن روش اجرایی را شبیه سازی نمود.

حذف:(Elimination)

تکنولوژی BIM تاثیر بسیار مثبتی در کاهش ناهماهنگی­ها و ناسازگاری­های فنی، کاهش اتلاف و از بین رفتن مصالح و نیروهای فنی و در نهایت کاهش ریسک در پروژه خواهد داشت.

ساخت :(Fabrication)

با به کارگیری تکنولوژی  BIM در صنعت ساختمان می­توان با بهره­گیری از اطلاعات مدل­های ایجاد شده، قابلیت و دقت را در ساخت به نحو قابل توجهی بالا برد و همچنین قابلیت مشاهده طرح نهایی پروژه پیش از اتمام پروژه را فراهم نمود. از مدل­های BIM در صنعت ساخت می­توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ساخت و اجرای اسکلت و سازه
  • اجزا الکتریکال و مکانیکال
  • قطعات پیش ساخته بتنی
  • مدل سازی انواع سیستم های نما

قطعات و ساختمان های پیش ساخته :(Prefabrication)

با استفاده از این تکنولوژی می­توان برآوردی دقیق از نیروی کار و زمان ساخت و ساز به دست آورد و نیز شاهد افزایش دقت و کیفیت در صنایع پیش ساخته بود.

تخمین و مدیریت هزینه ها :(Cost estimation)

با استفاده از مدل های ایجاد شده می‌توان برآورد‌های مفید و کارآمدی به منظور تخمین هزینه‌های تامین متریال و هزینه‌های اجرایی پروژه به دست آورد و همچنین می‌تواند در بحث متره و برآورد پروژه مفید باشد.

شناسایی تداخلات و گزارش دهی :(Clash detection and reporting)

واحدهای طراحی سازه، معماری، الکتریکال و مکانیکال به طور جداگانه و در چارچوب استاداردهای مربوطه هر بخش طرح­های خود را در اختیار مدیران پروژه قرار می­دهند که این مدل­ها قابلیت ادغام شدن با یکدیگر و تشکیل یک مدل واحد را دارا می‌باشند. در واقع می­توان تمامی فرآیند­های آتی را در محل­های مورد نظر به صورت شبیه­سازی شده مشاهده نمود و تداخلات هر یک از طرح­ها را مشاهده و در راستای رفع تداخلات موجود اقدام کرد تا در واقعیت این قبیل مشکلات به حداقل برسد.